Η μόδα κάποτε θεωρούνταν καθαρά γυναικεία υπόθεση αφού οι άνδρες δεν έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτήν και οι περισσότεροι μόδιστροι και σχεδιαστές έβρισκαν πολύ πιο ενδιαφέρουσα την υψηλή ραπτική για γυναίκες. Εδώ και μερικές δεκαετίες ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον και οι άνδρες δίνουν μεγάλη σημασία στην εμφάνιση τους και νοιάζονται για τις τάσεις και τις εξελίξεις τόσο στην αντρική μόδα όσο και στην μόδα γενικότερα. Με άλλα λόγια, πλέον η μόδα μπορούμε να πούμε ότι αφορά όλον πληθυσμό, ή τουλάχιστον όσους φοράνε ρούχα.

 

Γυναικείο παρκά Ροζ με γούνα Γυναικείο παρκά μπορντό με λευκή γούνα Χακί Γυναικείο παρκά με λευκή γούνα

Αυτή η γενικότερη αποδοχή της μόδας την έχει κάνει να τρέχει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς και να προκαλούνται συνεχώς εναλλαγές στις τάσεις της. Έτσι, είναι ιδιαίτερα δύσκολο τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες να παρακολουθούν τα τελευταία trends και να προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Αυτό δημιουργεί και άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα: το κόστος. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε δεν είναι δυνατόν να αλλάζουμε συνεχώς τα περιεχόμενα της ντουλάπας μας ή να αγοράζουμε συνέχεια καινούργια και μοδάτα αξεσουάρ, όσο και να το θέλουμε. Πλέον βλέπουμε την μόδα σαν επένδυση και οι περισσότεροι προτιμούν την επένδυση στις κύριες τάσεις και σε αυτές που κατά τα φαινόμενα δεν θα είναι και πολύ εφήμερες. Δεδομένου λοιπόν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς και σεζόν, θα σας παρουσιάσουμε τα trends που προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσουν στις πασαρέλες το 2018, έτσι ώστε να ξεκινήσετε από τώρα να προετοιμάζεστε για μια chic νέα χρονιά και να κάνετε τις σωστές επιλογές για τη γκαρνταρόμπα σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

 

Η μόδα του 2018 με μία ματιά

Βλέποντας απλά τις τάσεις που φαίνεται να επικρατούν, μπορούμε να πούμε ότι και στην αντρική αλλά και στη γυναικεία μόδα θα επικρατήσει το retro στιλ και η σχετική απλότητα. Συγκεκριμένα, τη τιμητική τους φαίνεται πως θα έχουν οι δεκαετίες του 60 και 70 τόσο για τους κύριους και για τις κυρίες, ενώ οι άνδρες χάρη στο trend του normcore θα μπορούν να πετύχουν fashionable styles φορώντας μόνο ένα τζιν και ένα μπλουζάκι. Στις γυναίκες θα δούμε και κάποια πιο ιδιαίτερα αξεσουάρ όπως τις φαρδιές ζώνες, τα διχτυωτά καλσόν αλλά και τα γούνινα καπέλα το χειμώνα. Ας δούμε όμως τα πράγματα και λίγο πιο αναλυτικά!

 

Πως θα κινηθεί η μόδα φθινόπωρο 2018

Το φθινόπωρο είναι πάντα μια πολύ ύπουλη αλλά και δύσκολη εποχή για τους λάτρεις της μόδας, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η φύση είναι «αναποφάσιστη» όσον αφορά το αν θα κάνει καλοκαίρι ή χειμώνα. Αν προσθέσουμε και τις βροχές, μπορούμε σίγουρα να μιλήσουμε για την πιο απρόβλεπτη αλλά και άστατη εποχή του χρόνου, οπότε το ντύσιμο το φθινόπωρο είναι πάντα πολύ δύσκολη και πονεμένη υπόθεση. Για τις κυρίες φαίνεται πως το φθινόπωρο θα είναι η εποχή του ρετρό look και style. Το φλοράλ θα επικρατήσει σαν σχέδιο στα καθημερινά ή βραδυνά φορέματα και όχι μόνο, ενώ τη τιμητική του θα έχει και το vintage ύφασμα λούρεξ, το οποίο επέστρεψε στο προσκήνιο τις τελευταίες σεζόν και φαίνεται πως κάνει ένα πάρα πολύ δυναμικό comeback και πως έχει σκοπό να παραμείνει στη μόδα για πολύ καιρό ακόμα. Το φθινόπωρο θα είναι επίσης η εποχή των φουστών αλλά και των φορεμάτων μέχρι το γόνατο και όσον αφορά τα σακάκια, θα κάνουμε μια αναδρομή στα 80s καθώς το κυρίαρχο trend φαίνεται πως θα είναι τα σακάκια σε μεγάλο μέγεθος. Το κόκκινο θα είναι επίσης το χρώμα που θα επικρατήσει σε όλα τα ρούχα. Για τους άνδρες, η λέξη κλειδί για το φθινόπωρο φαίνεται πως θα είναι «απαλότητα». Το Normcore φαίνεται να εξελίσσεται σε πολύ δυνατή τάση, πράγμα που σημαίνει πως ένας άντρας μπορεί να θεωρείται chic ακόμη και αν εμφανισθεί σε μία έξοδο ντυμένος μόνο με ένα τζιν και μία μπλούζα. Πολύ της μόδας θα είναι επίσης και οι αθλητικές φόρμες για τις πιο casual και καθημερινές εμφανίσεις πάντα. Το retro ωστόσο δεν θα μπορούσε να λείπει και από το ανδρικό ντύσιμο το φθινόπωρο. Τις πιο κρύες και βροχερές μέρες λοιπόν, μία ζακετούλα ή ένα όμορφο ζιβάγκο θα είναι η καλύτερη η επιλογή.

 

Ζεσταθείτε με στιλ με την απόλυτη μόδα χειμώνα 2018

Ο χειμώνας ως γνωστόν είναι η πιο κρύα εποχή του χρόνου, γι’ αυτό και συχνά έχουμε το δίλλημα αν πρέπει να ντυθούμε ζεστά ή μοδάτα. Εννοείται πως κάθε χρόνο υπάρχουν κάποια ρούχα και outfits που μπορούν να μας επιτρέψουν όχι απλά να συμβιβάσουμε τη μόδα με τη ζεστασιά, αλλά να συνδυάσουμε άψογα. Με άλλα λόγια, με λίγη προσοχή, το δίλλημα «μόδα ή ζεστασιά» απλά παύει να υφίσταται. Η γυναικεία μόδα του χειμώνα θα κινηθεί και αυτή σε ρετρό κυρίως ρυθμούς. Τα γούνινα καπέλα και οι ρετρό γούνες θα έχουν τον κύριο λόγο όσον αφορά τα πανωφόρια και τη προστασία από το κρύο. Εννοείται πως θα πρέπει να είναι οικολογικές και σε καμία περίπτωση από αληθινά ζώα. Επίσης, το καρώ της δεκαετίας του 70 θα κάνει και αυτό δυναμικό comeback. Θα δούμε επίσης και πιο «έθνικ» looks εμπνευσμένα από τις ρώσικες κούκλες babushka και matrioska, καθώς πολλοί διάσημοι σχεδιαστές έχουν εμπνευστεί από τα σχέδια και τα μοτίβα που είχαν τα ρούχα τους. Τέλος, οι φαρδιές ζώνες και το δίχτυ – τόσο στο καλσόν όσο και στη μπλούζα – θα μονοπωλήσουν τον τομέα των αξεσουάρ. Η αντρική ένδυση του χειμώνα θα κινηθεί και αυτή σε vintage μονοπάτια με τα 70s να είναι η δεκαετία στην οποία δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι ανδρικές γούνες και τα γούνινα παλτά, τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν από τα χειρότερα λάθη στο ανδρικό ντύσιμο, αλλά και τα «φουσκωτά» μπουφάν που κυριαρχούσαν τη δεκαετία του 90 θα είναι τα πιο in πανωφόρια για το χειμώνα που μας έρχεται. Θα φορεθούν επίσης πολύ και τα μεταξωτά πουκάμισα ενώ ο μπερές θα αντικαταστήσει το κλασικό σκουφάκι στο κεφάλι των απανταχού fashionistas. Τέλος, τη τιμητική του θα έχουν τόσο τα κοτλέ όσο και τα φλις υφάσματα. Όσον αφορά τα χρώματα των ενδυμάτων, το κόκκινο και το πορτοκαλί θα είναι οι αδιαφιλονίκητοι κυρίαρχοι.

 

Χαρείτε την πιο όμορη εποχή με την μόδα άνοιξη 2018

Η άνοιξη είναι η εποχή που η μουντάδα του χειμώνα δίνει τη θέση της στο χρώμα και την χαρά. Είναι η εποχή που βλέπουμε τη διάθεση μας να αλλάζει θεαματικά προς το καλύτερο και γενικά ερωτευόμαστε τη ζωή αλλά και τους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να είναι κανείς λάτρης της μόδας, αφού το mood είναι πολύ ευχάριστο και ιδανικό για ψώνια. Το 2018 λοιπόν, τα γυναικεία ενδύματα θα είναι πολύχρωμα. Θα πρέπει γενικά προτιμήσετε χρώματα με έντονα χρώματα και γενικά χαρούμενα για να συνάδει η εικόνα σας με αυτή της φύσης που ξαναβρίσκει το χρώμα και την χαρά της. Επίσης την τιμητική του αναμένεται να έχει το denim. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκούρο denim έχει αποδειχθεί σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς διάσημους μόδιστρους. Την άνοιξη δεν λείπει και η βροχή, γι’ αυτό και στις πασαρέλες θα δούμε πολύ την καμπαρντίνα τόσο σε απλές όσο και σε πιο παιχνιδιάρικες ή ρομαντικές εκδοχές. Τέλος, τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι θα επικρατήσουν τα παιχνιδιάρικα φορέματα και ρούχα που θα έχουν κάποια ξεχωριστά στοιχεία όπως στρας, κοψίματα ή κρόσια και κατά προτίμηση τοποθετημένα μη συμμετρικά και φαινομενικά τυχαία. Οι άνδρες από την άλλη θα κάνουν μια σύντομη επιστροφή στο παρελθόν αφού το στιλ των 90s επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο, δηλαδή τζιν και μπλουζάκια σε έντονα χρώματα, τσαντάκια μέσης αλλά και χρωματιστές αθλητικές φόρμες θα φορεθούν πολύ. Άλλη τάση που φαίνεται πως θα μας απασχολήσει αρκετά ειδικά την άνοιξη που η θερμοκρασία δεν έχει πάρει και πολύ τα πάνω της θα είναι τα σακάκια και πανωφόρια με έντονους ώμους που παραπέμπουν και λίγο σε δεκαετία 80. Οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν να φορέσουν και μία ολόσωμη φόρμα για πιο εκκεντρικές εμφανίσεις που θα συζητηθούν. Όσον αφορά τα αξεσουάρ, το σακίδιο πλάτης θα είναι αυτό που δεν θα πρέπει να λείψει από την ντουλάπα σας.

 

Απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα με τη μόδα καλοκαίρι 2018

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που συνδέεται με τον ήλιο και την ανεμελιά. Είναι η εποχή που όλοι περιμένουμε για να πάρουμε την άδεια μας και να ξεχυθούμε στις θάλασσες και τα πανέμορφα νησιά της χώρας μας. Το καλοκαίρι ανήκει και δικαιωματικά στην Ελλάδα μας, γι’ αυτό και θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο ντύσιμο μας για να το… τιμήσουμε αναλόγως. Είναι κάτι σαν υποχρέωση μας. Οι κυρίες το καλοκαίρι του 2018 θα πρέπει να βγάλουν προς τα έξω τη γλυκιά αλλά και τη θηλυκή τους πλευρά. Κυρίαρχη τάση θα είναι τα χρώματα του παγωτού, με αυτό εννοούμε τα παλ χρώματα όπως το ροζ και το κοραλί αλλά και το φυστικί πράσινο και το ανοιχτό καφέ. Με άλλα λόγια, θα πρέπει τα ρούχα σας να θυμίζουν μπάλες παγωτού από άποψη χρώματος. Για τις πιο επίσημες εμφανίσεις σας – το καλοκαίρι δεν είναι και λίγες αφού είναι η εποχή με τις περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις – θα πρέπει να προτιμήσετε είτε διαφανή φορέματα συνδυασμένα με καλόγουστα εσώρουχα αν θέλετε μια πολύ σέξι αλλά σικ εμφάνιση ή ένα όμορφο φόρεμα σλιπ, συνδυασμένο με τα αγαπημένα σας αρώματα κι ένα κομψό πεδιλάκι, αν θέλετε ένα θηλυκό αλλά όχι υπερβολικά σέξι look. Τέλος, φαίνεται πως τα σορτς θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία στο βαρόμετρο των τάσεων της μόδας και θα παραγκωνίσουν τελείως τις φούστες. Για τους άνδρες φαίνεται πως δεν θα υπάρχουν και ιδιαίτερες αλλαγές στις τάσεις σε σχέση με αυτές που επικρατούσαν το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι βερμούδες θα είναι το απόλυτο fashion item του καλοκαιριού, με τη μόνη διαφορά να είναι ότι φέτος οι τάσεις θα κινούνται γύρω από τα μοτίβα και τα χρώματα του camouflage. Πολύ in θα είναι και οι μπλούζες και γενικά τα ρούχα με λεπτομέρειες ή σχέδια που θα παραπέμπουν στο ναυτικό στοιχείο, όπως άγκυρες, καραβάκια και άλλα. Όσον αφορά τα αξεσουάρ, ένα σακίδιο πλάτης θα πρέπει να σας συνοδεύει οπωσδήποτε στη παραλία η στις διακοπές σας ενώ το τζόκεϊ θα φορεθεί παντού και όλες τις ώρες. Τώρα λοιπόν, αφού τελειώσετε με την τακτοποίηση των ρούχων στη ντουλάπα στο τέλος κάθε εποχής, θα ξέρετε ακριβώς τι ρούχα να ψάχνετε για να είστε όσο το δυνατόν πιο μοδάτες και μοδάτοι για την εποχή που αναμένεται να ξεκινήσει. Εννοείται πως με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο και στα καταστήματα θα μπορέσετε να βρείτε τα τέλεια ρούχα που να ανταποκρίνονται στις τελευταίες τάσεις, στις σωστές τιμές. Απλά προσέξτε μην το παρακάνετε και να θυμάστε ότι τα πάντα στην μόδα αλλάζουν πολύ γρήγορα. Πάντως, η τάση του ρετρό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως πλέον αποτελεί σταθερή αξία και ίσως την πιο ασφαλή fashion επένδυση για τα χρήματα σας!