Όλοι θέλουμε να ντυνόμαστε όμορφα και να έχουμε καλά ρούχα, υπάρχει όμως ένα σημαντικό πρόβλημα: η μόδα κάθε άλλο παρά οικονομική υπόθεση. Το πρώτο παράπονο όσων κάνουν ψώνια για ρούχα είναι πάντα οι υψηλές τιμές και τα πολλά λεφτά που ξοδεύουν για να αποκτήσουν τα ρούχα και το ντύσιμο που θέλουν. Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι αυτό το μεγάλο κόστος οφείλεται σε μερικά πολύ συχνά λάθη που κάνουν σχεδόν όλοι όταν ψωνίζουν ρούχα; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αν γνωρίζετε ποια είναι αυτά τα λάθη και τα αντιμετωπίσετε, να είστε σίγουροι ότι τα ψώνια σας θα γίνουν πολύ πιο οικονομικά και θα καταφέρετε να έχετε ένα μοδάτο ντύσιμο με σχετικά λίγα χρήματα.

 

4 τρόποι για να ξοδέψεις λιγότερα για ρούχα

Πριν ξεκινήσουμε με τα λάθη να ξεκαθαρίσουμε κάτι: όταν μιλάμε για οικονομία δεν εννοούμε απαραίτητα ότι θα ξοδέψετε 10 ευρώ αντί για 15 ή είκοσι την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε ρούχα. Μιλάμε κυρίως για μακροπρόθεσμα κέρδη τα οποία στη τελική είναι και πολύ μεγαλύτερα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

 

Λάθος ένα: Δεν ξοδεύετε πολλά!

Ναι, το ξέρω ότι αυτή η συμβουλή μοιάζει τελείως παράλογη, αλλά επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω το σκεπτικό μου. Συχνά αγοράζουμε φθηνά ρούχα τα οποία είναι όμως χαμηλής ποιότητας. Αυτά τα κακής ποιότητας ρούχα χαλάνε πάρα πολύ εύκολα, για παράδειγμα, ένα φθηνό πουκάμισο μετά από λίγα πλυσίματα μπορεί να χάσει το χρώμα του ή να αρχίσει να «πετάει κλωστές» οπότε και θα σταματήσετε να το φοράτε και θα αγοράσετε ένα καινούργιο και πάει λέγοντας. Είναι καλύτερο λοιπόν να πληρώσετε μια φορά λίγο παραπάνω για να αγοράσετε ένα ρούχο καλής ποιότητας που θα σας κρατήσει χρόνια από το να αγοράζετε συνέχεια φθηνά ρούχα τα οποία θα χαλάνε και θα χρειάζονται αντικατάσταση. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να δώσετε 30 Ευρώ για ένα πουκάμισο που θα σας κρατήσει 5 χρόνια από να αγοράσετε 5 πουκάμισα των 10 Ευρώ μέσα σε διάστημα πέντε ετών, δεν συμφωνείτε;

 

Λάθος δύο: Ακολουθείτε πιστά τις τάσεις

Όσο και να σας αρέσει η μόδα, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για την τσέπη σας από τις τάσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί οι περισσότερες έχουν πάρα πολύ μικρή διάρκεια ζωής, δηλαδή «αντέχουν» μόνο για μερικές εβδομάδες ή μήνες – στη καλύτερη περίπτωση – πριν δώσουν τη θέση τους σε κάποια άλλη. Το χειρότερο είναι ότι τα ρούχα που ανήκουν σε τάσεις που «πεθαίνουν» θεωρούνται κακόγουστα ή ακόμη και κιτς με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο βάθος της ντουλάπας και ακόμη παραπέρα. Να ξέρετε λοιπόν ότι τα χρήματα που θα ξοδέψετε για να αγοράσετε ρούχα που ακολουθούν τα τελευταία trends είναι στην ουσία πεταμένα λεφτά αφού τα ρούχα αυτά θα σταματήσετε να τα φοράτε και θα τα κρατήσετε στη ντουλάπα σας περιμένοντας αν και πότε θα ξαναγίνουν trendy. Τα trends είναι για τους fashion bloggers, τις πλούσιες κληρονόμους και γενικά όσους δεν πληρώνουν οι ίδιοι για τα ρούχα τους. Αν σας νοιάζει το πορτοφόλι σας, μείνετε μακριά!

 

Λάθος τρία: αγοράζετε ρούχα ειδικά για μία περίσταση

Το ξέρω πολύ καλά ότι ο γάμος ενός πολύ καλού σας φίλου ή αγαπημένου συγγενή είναι μια ξεχωριστή περίσταση και θέλετε πραγματικά να λάμψετε, ωστόσο σκεφτείτε το καλά πριν ξοδέψετε μία περιουσία για να αγοράσετε ρούχα με αφορμή αυτή τη περίσταση. Το πιο πιθανό είναι ότι θα αργήσετε πολύ να βρεθείτε προσκεκλημένος σε άλλη μία τόσο επίσημη και ξεχωριστή περίσταση, οπότε τα ρούχα που αγοράσατε θα καταλήξουν και αυτά σε κάποιο πατάρι ή θα μείνουν για πάντα στη ντουλάπα σας και το χειρότερο είναι ότι θα σας έχουν κοστίσει και πολύ ακριβά. Πριν αγοράσετε ένα ρούχο, ακόμη και αν είναι λίγο πιο επίσημο, θα πρέπει πάντα να αναρωτιέστε αν θα το ξαναφορέσετε αν η απάντηση είναι όχι ή μάλλον όχι, τότε καλύτερα να μην το πάρετε. Προς θεού, δεν λέω να μην αγοράσετε καινούργια ρούχα για μια ξεχωριστή περίσταση, απλά αγοράστε ρούχα που μπορείτε να φορέσετε κι αλλού.

 

Λάθος 4: Κολλάτε με τις μάρκες

Πολλοί από εμάς συνδέουμε τα brands με υψηλή ποιότητα κι αισθητική. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Το γεγονός ότι ένα ρούχο έχει πάνω του μια γνωστή μάρκα δε σημαίνει ότι είναι και καλής ποιότητας ούτε ότι είναι το πιο μοδάτο. Δεν είναι λίγοι οι κριτικοί μόδας οι οποίοι απλά απεχθάνονται τα ρούχα που προβάλουν έντονα το brand τους. Το γεγονός ότι φοράς ένα διάσημο brand δε σημαίνει ότι έχεις γούστο ή ότι ξέρεις να εκτιμάς τη ποιότητα, σημαίνει απλά ότι είχες αρκετά λεφτά για να το αγοράσεις… Προτίμησε λοιπόν «ανώνυμα» ρούχα που σου αρέσουν και μην κολλάς με τα brands. Έτσι θα κάνεις καλό τόσο στην εικόνα σου, όσο και στο πορτοφόλι σου!