Από την αυγή του χρόνου και της Ιστορίας, μια μεγάλη ποικιλία εξωτερικών επιρροών και εσωτερικών προτιμήσεων επηρεάζουν τις επιλογές που κάνουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά την ένδυση τους. Προφανείς παράγοντες όπως η προστασία από τα στοιχεία της φύσης και η ζεστασιά δεν είναι παρά μόνο μερικοί από αυτούς που καθορίζουν το ρούχο που επιλέγει μια γυναίκα το πρωί, καθώς τα ρούχα χρησιμεύουν και ως ισχυρός ένας τρόπος για να εκφράσει κανείς τη ταυτότητα και τη προσωπικότητα. Παρακάτω θα δούμε μερικούς άλλους παράγοντες από τους οποίους διαμορφώνονται οι επιλογές μόδας που κάνουν οι γυναίκες.
 

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τη μόδα

 

Σεμνότητα

Η έννοια της σεμνότητας διαφέρει από τόπο σε τόπο αλλά και σε κάθε ιστορική περίοδο, ωστόσο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία μόδα. Σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε διάφορες χρονικές περιόδους, ήταν απαγορευμένο ή κατακριτέο το να δείξει μια γυναίκα τα πόδια, τους ώμους, την πλάτη ή το ντεκολτέ της. Ενώ η Ελλάδα δεν εφαρμόζει πλέον αυστηρές κοινωνικές πολιτικές για τις γυναίκες και τα ρούχα που φορούν, όπως φαίνεται και από τη τεράστια ποικιλία ρούχων σε καταστήματα όπως το www.torouxo.gr ορισμένοι πολιτισμοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πτυχή της σεμνότητας στη γυναικεία μόδα.

 

 

Ομορφιά κι ερωτισμός

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους μια γυναίκα φορά ένα σέξι μαύρο φόρεμα για κοκτέιλ ή επιλέγει ένα κοστούμι με παντελόνι που ταιριάζει με το χρώμα των ματιών της και άλλα ποιοτικά ενδύματα για γυναίκες, είναι να δημιουργήσει μια ελκυστική εμφάνιση. Με την πάροδο του χρόνου, το ιδεώδες της ομορφιάς σε διάφορε κουλτούρες έχει αλλάξει και πλέον οι μπλούζες με έντονο ντεκολτέ, οι στενές φούστες και οι κοντές φούστες δεν επικρατούν πλέον στη γυναικεία μόδα. Η αντίληψη της ομορφιάς είναι διαφορετική για όλους κι έτσι βλέπουμε πως όλο και περισσότερες γυναίκες δεν ντύνονται απλά για να εντυπωσιάσουν τους άλλους, αλλά επιλέγουν ρούχα που κάνουν τις ίδιες να αισθάνονται ελκυστικές και γοητευτικές. Ανάλογα με τη γυναίκα, ένα μαύρο επαγγελματικό κοστούμι με ένα λευκό πουκάμισο μπορεί να είναι εξίσου ελκυστικό με ένα επίσημο μακρύ φόρεμα. Μερικές φορές, τα σωστά αξεσουάρ - όπως ένα όμορφο ζευγάρι σκουλαρίκια ή nude open toe γόβες - αρκούν για να προσθέσουν ένα σαγηνευτικό φινίρισμα ακόμη και σε ένα κατά τ' άλλα καθόλου αποκαλυπτικό ντύσιμο. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοπεποίθηση που νοιώθει μια γυναίκα με τα ρούχα της, ας μη ξεχνάμε ότι πολλοί άνδρες βρίσκουν την αυτοπεποίθηση πολύ σέξι.

 

Status

Οι επιλογές για τα ρούχα των γυναικών υποκινούνται επίσης από τη θέση τους σε μια κοινωνική ομάδα, καθώς ορισμένα ρούχα μπορούν να δείξουν πολύ ξεκάθαρα αυτή τη σχέση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι γυναίκες που είναι υψηλά ιστάμενα εταιρικά στελέχη, πετυχημένες δικηγόροι ή κατέχουν άλλες θέσεις υψηλού εισοδήματος ξεχωρίζουν συχνά από τα ρούχα που φοράνε.

 

Επίσημες περιστάσεις

Διάφορα ρούχα φοριούνται μόνο σε ειδικές περιστάσεις που σηματοδοτούν σημαντικές στιγμές στη ζωή μίας γυναίκας. Τα ρούχα που φοράει μια γυναίκα σε ένα γάμο - είτε είναι νύφη, είτε κουμπάρα είτε απλή καλεσμένη -, σε μια βάφτιση, σε ένα πάρτι ή σε μια δεξίωση, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που φοράει στη καθημερινότητα της και πολλές φορές, τα συγκεκριμένα ρούχα μπορεί να φορεθούν μόνο μία φορά! Δεν είναι τυχαίο ότι στο www.torouxo.gr/gunaika υπάρχουν τόσα πολλά ρούχα για επίσημες και ειδικές περιστάσεις!

 

Τρέχουσες τάσεις μόδας

Σε πολλές χώρες οι γυναίκες ακολουθούν πιστά τις τελευταίες τάσεις της μόδας, είτε κόβουν τα μαλλιά τους σύμφωνα με το κούρεμα κάποιας διασημότητας (έχει συμβεί με τη Halle Berry και τη Jennifer Aniston είτε επιλέγοντας ένα πορτοφόλι, μια τσάντα από από γνωστό σχεδιαστή γιατί το είδαν σε κάποιο διάσημο fashion blog ή site, είτε επιλέγοντας ρούχα που ταιριάζουν με τις προτάσεις των κορυφαίων fashion bloggers και περιοδικών όπως η Vogue.