Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως για τους άντρες από την καθημερινή σκληρή απόφαση του πώς θα συνδυάσουν τα ρούχα τους . Χρώματα, υφάσματα, ειδική περίσταση, καιρός: όλα αυτά είναι βασικές προϋποθέσεις που τους οδηγούν στο τέλος να φορούν ένα άσπρο πουκάμισο με το κλασικό γκρι ή μαύρο κοστούμι. Γι’ αυτό το λόγο κι εμείς συγκεντρώσαμε τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις όταν επιλέγεις γραβάτες ή παπιγιόν και να σου φύγει ο «πονοκέφαλος» ανώδυνα και (γιατί όχι) εντυπωσιακά.

 

Αντρική γραβάτα

 

Η γραβάτα πρέπει πάντα να έχει το σωστό μέγεθος ανάλογα με τον σωματότυπό σου

 

Η αντρική γραβάτα είναι ένα από τα βασικά αξεσουάρ της ανδρικής ένδυσης από τον 17ο αιώνα. Ως σημαντικό κομμάτι, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζεις τους 10 βασικούς κανόνες που ακολουθούν για να διευκολύνεις τον τρόπο που ντύνεσαι:

1.Διαλέγεις πρώτα το κοστούμι, μετά το πουκάμισο και τελευταία την γραβάτα. Δεν κάνεις ποτέ το αντίθετο. Το ίδιο ισχύει και για τα σχέδια: διαλέγεις πρώτα με βάση το μοτίβο και μετά το χρώμα.

2.Η γραβάτα πρέπει πάντα να έχει το σωστό μέγεθος ανάλογα με τον σωματότυπό σου. Αν είναι ψηλός, τότε η γραβάτα θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε μάκρος. Εάν είσαι αδύνατος, η γραβάτα δε χρειάζεται να είναι τόσο φαρδιά. Κάθε φορά να δοκιμάζεις το δέσιμο στο λαιμό, για να είσαι σίγουρος ότι δε θα σου μείνει λιγότερη κατά μήκος του πουκαμίσου.

3.Ποτέ δε φοράς ριγέ κοστούμι, με ριγέ πουκάμισο και ριγέ γραβάτα. Το ίδιο ισχύει και για το καρό. Προτίμησε να φοράς μονόχρωμους συνδυασμούς και μόνο ένα από τα κομμάτια να είναι ριγέ ή καρό. Να έχεις στο νου σου τους εξής συνδυασμούς: Ρούχα με μοτίβα και αξεσουάρ χωρίς μοτίβα Ρούχα με μεγάλα μοτίβα και αξεσουάρ με μικρά μοτίβα Ή το αντίστροφο.

4.Εάν τα μοτίβα είναι διαφορετικά, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν το ίδιο μέγεθος. Όπως γνωρίζεις, τα πουκάμισα με μεγάλο καρό ή ρίγες είναι πιο casual από αυτά σε μικρότερο μέγεθος.

 

Φόρεσε ένα καθαρό κλασικό χρώμα με μία έντονη γραβάτα

 

5.Στην ντουλάπα σου, πρέπει να έχεις σχεδόν όλα τα χρώματα στις γραβάτες. Με το μπλε πουκάμισο, για παράδειγμα, ταιριάζουν όλες οι γραβάτες, ειδικά οι κόκκινες (γνωστές ως “power ties”). Επένδυσε σίγουρα σε μία κόκκινη γραβάτα με μαύρες ρίγες που ταιριάζει ακόμα και με γκρι παντελόνι.

6.Εάν κάτι σε δυσκολεύει, κράτα το απλό: φόρεσε ένα καθαρό κλασικό χρώμα με μία έντονη γραβάτα. Για παράδειγμα, άσπρο πουκάμισο με σκούρα μπλε γραβάτα.

7.Το χρώμα της γραβάτας πρέπει πάντα να ταιριάζει τουλάχιστον με το σακάκι ή το πουκάμισο ή τη ζώνη ή τα παπούτσια.

8.Σύμμαχός σου στις αποφάσεις σου θα είναι η ρόδα χρωμάτων:

 

Για να τα θυμάσαι καλύτερα και να μπορείς να τα συνδυάζεις, σκέψου ότι τα χρώματα ταιριάζουν τέλεια με τα απέναντί τους. Δηλαδή το πράσινο ταιριάζει με το κόκκινο. Πρόσεξέ όμως πόσο έντονα είναι το χρώματα μεταξύ τους, διότι δε θέλεις να κάνεις αρνητική εντύπωση.

 

Πωσ να συνδυάσεις τα χρώματα στα ανδρικά ρούχα με τις γραβάτες σου

 

9.Όταν θέλεις να βάλεις γραβάτα με γιλέκο, διάλεξε μία πιο φωτεινή γραβάτα. Το γιλέκο κρύβει το 75% της γραβάτας, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με το χρώμα.

 

Αντρικό παπιγιόν

 
Δεν υπάρχει περίσταση που να μην επιτρέπει να φοράς παπιγιόν

 

Πότε μπορείς να φορέσεις παπιγιόν; Πάντα! Δεν υπάρχει περίσταση που να μην επιτρέπει να φοράς παπιγιόν. Ίσως στην Ελλάδα να μην το φοράμε τόσο συχνά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δεις 1 στους 30 να το επιλέγει στην καθημερινότητά του. Το παπιγιόν θα το βρεις παντού σε 3 είδη: αυτά που δένεις μόνο σου, αυτά που είναι ήδη δεμένα και στα παπιγιόν με κλιπ. Δες παρακάτω πότε είναι κατάλληλα να τα φορέσεις ανάλογα με το κοστούμι σου.

 

1. Σακάκι με ένα κουμπί Τα κοστούμια με σακάκι με ένα κουμπί είναι ιδανικά για πιο κοντούς σωματότυπους, καθώς τους δείχνει πιο ψηλούς και αδύνατους. Δεν ταιριάζει με παπιγιόν, ούτε με γιλέκο, καθώς χαλάει αυτή την εύρωστη εικόνα.

2. Σακάκι με δύο κουμπιά Ιδανικό για τη δουλειά, το κοστούμι με σακάκι με δύο κουμπιά, έχει ένα ωραίο V, που ταιριάζει τέλεια με γιλέκο και παπιγιόν μαζί. Αυτό δεν ισχύει εάν δεν είσαι τόσο ψηλός.

 

Κάντο όπως ο James Bond! Το παπιγιόν δίνει έναν άλλο αέρα στο στυλ σου

 

3. Σακάκι με τρία κουμπιά Αν είσαι ψηλός, μπορείς να το φοράς άνετα με παπιγιόν. Να θυμάσαι, ποτέ δεν κουμπώνεις το τελευταίο κουμπί από το σακάκι.

4. Σταυροκούμπωτο σακάκι Το σακάκι που έχει διπλή σειρά κουμπιών είναι το κατεξοχήν σακάκι που επιτρέπει το παπιγιόν. Είναι φαρδύ στο στήθος και φτιάχνει ένα όμορφο κάδρο για το πρόσωπο και το παπιγιόν. Το φοράς άνετα και με γιλέκο.

5. Χρωματικοί συνδυασμοί

 

Προσοχη στους συνδυασμούς χρωμάτων!

 

Εάν το κοστούμι σου είναι σκούρο γκρι, μπορείς να φορέσεις παπιγιόν κάθε χρώματος, ειδικά το μπορντώ, το ναυτικό μπλε, το καφέ, το μωβ και το σκούρο πράσινο. Εάν είναι μπλε, φόρεσέ το με ροζ παπιγιόν, γαλάζιο, μαύρο, μέντα ή και πιο σκούρο για επίσημες εκδηλώσεις. Εάν είναι ανοιχτό γκρι, φόρεσέ το με τα πάντα εκτός από γκρι: δοκίμασε το ροζ, το μπορντώ, τη λεβάντα, το γαλάζιο και το καφέ.